U ritmu obrtaja vinila

Verovali ili ne, nekada davno, pre nego što je muzika postala samo kompjuterska pločica, ljudi su kupovali vinil ploče. Pre ekspanzije mp3 plejera, CDova, pa čak i kaseta, ono što je bilo na glasu, ono što se zaista cenilo bile su upravo ploče. Nastanak ovih magičnih nosača zvuka zavrteo je čitavu muzičku industriju.

Ranija istorija

Davne 1877, Thomas Edison otkrio je fonograf, što je dovelo do perfekcije ranijih izuma sa sposobnošću snimljenog zvuka da bude reprodukovan. Prve ploče bili su voštani cilindri, koji su dominirali najranijim tržištem muzičke industrije. Prve pljosnate ploče objavljene su u Evropi 1889, a svirali su uz pomoć uređaja marke “Gramofon”, da bi ih razlikovali od tadašnjih fonografa. Formati cilindra i diska su se dugo takmičili, ali diskovi su ipak dobili bitku. Bili su praktičniji i daleko lakši da se čuvaju i prodaju. Celuloid je zamenio vosak, stvarajući diskove mnogo bliže onim koji su nam poznati i danas.

78ice

78ice bile su teške vinilne ploče koje su se vrtele na 78 obrtaja. Ipak, na samom početku, brzine obrtanja nisu bile standardizovane. Brzine fonografa i gramofona su varirale, što je bilo nepraktično kada je reč o produkciji komercijalnih ploča. Eventualno, industrija je izabrala 78 obrtaja po minutu kao standardnu brzinu sve do 1920. godine. Ove ploče su poznate pod nazivom “78ice”, i pravljene su od različitih materijala, od kojih su najraniji bili guma i celuloid. Ipak, posebna vrsta plastike pod nazivom šelak (shellac) ubrzo je postala standardni materijal za proizvodnju ploča. Iako je pomeniuti materijal bio lomljiv, bio je daleko čvršći nego druge opcije u to vreme.

45ice

Ploča poznata kao 45ica, ili jednostavnije, samo “45,” bile su sedmoinčni singl na 45 obrtaja. Najčešće su sadržale jednu numeru po strani. 45ice prvo su objavljene 1949., i bile su napravljene od vinilnog PVCa, koji je bio nešto savitljiviji od prethodnih materijala, i stoga teže lomljiv.

S obzirom na to da je vinil takođe bio tvrđi, bilo je moguće praviti ploče manjih dimenzija. Ovakva proizvodnja pokazala se kao veoma zgodna, 45ice su produkovane jeftinije i zbog toga je ovaj format postajao sve popularniji.

LP nosači zvuka

Skraćenica LP zapravo označava “long play”(dugosvirajuća ploča). Obrće se u 33 i po obrtaja po minutu, što omogućava prostora za više muzike na ploči. Ovaj format vuče korene iz filmskih saundtrekova, s obzirom da je 78ica bila prekratka za snimanje filma. Ipak, 33 i po obrtaja po minutu nije bila uobičajena brzina kada je reč o tadašnjim muzučkim uređajima. i dalje je 45ica dominirala tržištem, LP je zabeležio 16% tržišne prodaje Kao i 45ice, bile su napravljane od vinila i veoma istrajne. U početku, LP je bio samo nosilac singla, ali već sredinom 1960. istinska umetnost LPa počela je da se razvija. Nastali su kompletni albumi kao kolekcija pesama, a ploče kao što su “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, od Beatlesa, bile su napravljene tako da su se mogle slušati od početka do kraja.

Zamena ploča

Ploče su dominirale muzičkom industriojom do 1980. Prodaja je počela da opada već početkom 1970, usled čega su kasete lansirane kao novi vid nosača zvula. Mnogim korisnicima više je odgovarao ovaj, lakše prenosivi format.

Predstavljanje kompaktnih diskova još više je usporilo prodaju vinil ploča, a kada je ovaj format postao i jeftiniji, postao je standard u svim domaćinstvima. Ipak, gramofoni i ploče ni dan danas nisu izumrli, čak štaviše, čini se da se njihovo vreme polako ali sigurno vraća. Ploče su stekle i opštu popularnost među kolekcionarima.

Zanimljiva informacija jeste i ta da je u protekloj godini prodaja vinila skočila za 40 %, pri čemu je prodaja CDova pala za 12 %. Znatno je opao i download koji je potpuno zamenjen streamingom.

vinil1vinil2vinil3vinyl5vinyl6vinyl7vinyl8vinyl9vinyl10

Tekst: Milica Žikić Herder @milherder

Photo credit: http://www.pinterest.com

One Comment Add yours

  1. Hello admin, i’ve been reading your posts for some time
    and I really like coming back here. I can see that you probably don’t make
    money on your site. I know one awesome method of earning money, I think you will like it.
    Search google for: dracko’s tricks

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s