Jay Adams – Legenda skejtbordinga                                           

Postoje ljudi koji pokleknu pred padovima, predaju se, odustanu. Postoje i oni, koji, ono manje dobro pretvore u fantastično, mane u prednosti, a niz poraza u najblistaviji trijumf. U drugu kategoriju spada i legenda skejtbordinga, originalni Z-Boy – jedan i jedini, i nikada zaboravljeni Jay Adams.

Na pomen skejtbordinga, gotovo je nemoguće ne pomisliti na briljantne momke iz Zephyr tima (Z-Boys) koji su svojevremeno žarili i palili ulicama Dogtowna (Santa Monica/Venice Beach), Meke skejtbordinga. Jedan od tri jahača apokalipse (pored Tonyja Alve i Stacyja Peralte), jeste i, možda najupečatljiviji, najbuntovniji i najsvojeglaviji član Zephyr tima, Jay Adams.

Beskrajna, divlja i potpuno neobjašnjiva ljubav prema dasci na četiri točka ono je što je spajalo sve momke The Zephyr Competition tima, a mladi Adams kreirao je poseban stil zahvaljujući kome je skejtbording evoluirao i poprimio potpuno drugačiji oblik.

Jay Adams bio je otac modernog skejtbordinga, skejter divljeg srca, neobuzdanog duha i razbijenih zuba. Najmlađi i prirodno najtalentovaniji član Zephyr tima, a svakako i najhrabriji, najopakiji od famozne trojke. Brojni ožiljci i tetovaže potkrepljuju Adamsovu čuvenu reputaciju problematičnog momka, i savršeno se uklapaju u bad boy imidž, koji je zapravo bio njegov stil života – dolazeći mu prirodno i kao jedina postojeća opcija. Adams je živeo za osećaj adrenalina i slobode, a bio je autentični Dogtowner.

Jay Adams rođen je 3. februara, 1961., u delu Californije čuvenim kao “Dogtown”. Odrastao je u veoma nestabilnoj porodici, pored majke alkoholičarke i očuha Kenta Sherwooda, koji mu je preneo ljubav prema surfingu.

Pored nimalo bezbrižnog detinjstva i preranog sazrevanja, Jay Adams izrastao je u neustrašivog momka, skejtera koji ne mari za pravila i koji dozu gneva usled teškog života ispoljava upavo kroz vožnju skejta. Počeo je da vozi već sa 4 godine, a na njegov stil značajno je uticao Larry Bertlemann, profesionalni surfer poznat po tome što je usled surfovanja dlanovima zaustavljao talase. Tony Alva opisao je Jay Adamsa sledećim rečima,‘Neka deca odrastaju na krekerima i mleku, Jay je odrastao na skejtbordingu i surfingu’.

Još jedan važan faktor uticao je na stil Adamsa i celokupnog Zephyr tima. Naime, u južnoj Californiji sredina 1970ih donosi velike suše, ali i novu zanimaciju skejterima. Z-Boys otkrili su vožnju u praznim bazenima (pool skating), i time uveli još jednu revoluciju u skejtbording,  pretvarajući prazne bazene u idealne platforme za vožnju i mnoštvo novih trikova.

Jay Adams je od detinjstva bio okružen surferima i skejterima, a vožnja skejta vremenom nije bilo samo hobi, sport, beg od svakodnevnice…već nešto neizbežno, nešto poput disanja. Najbolji prijatelji još od detinjstva – Tony Alva, Stacy Peralta i Jay Adams surfovali su od ranog jutra plažama Santa Monike, nalazeći jedini spas u talasima. Surfovanje je bilo ono što ih je neraskidivo spajalo, dok ih je skejtbording na neki način razdvojio. U to vreme, Z-Boys videli su vožnju skejta samo kao hobi, ali nedugo potom skejtbording je za njih postao život i način da iskažu sebe. Iako dijametralno različiti, bili su potpuno nerazdvojni sve dok na scenu nije stupila slava, koja je neke od njih na trenutke odnela; ili bolje reći zanela. Srećom, ubrzo su se vratili na staro spojeni nemerljivom ljubavlju prema skejtbordingu.

Karijera i slava stigli su, na neki način, zahvaljujući Skipu Engblomu, koji je zapravo glavni  ‘krivac’ postojanja legendarnog Zepyr tima. Ime su dobili po prodavnici daski za surfovanje i skejtbording Jeff Ho Surfboards and Zephyr Productions, koju su 1971. otvorili Jeff Ho, Skip Engblom i Craig Stecyk. Originalnu postavu Zephyr tima činili su Allen Sarlo, Chris Cahill, Bob Biniak, Paul Constantineau, Jim Muir, Nathan Pratt,  Peggy Oki, Shogo Kubo i Wentzle Ruml, kao i slavna, već pomenuta trojka  – Tony Alva, Jay Adams i Stacy Peralta.

Engblom je oformio tim i pozabavio se karijerama talentovanih momaka, obezbeđujući im neophodnu opremu i vodeći ih na bojna takmičenja. Prvo veliko takmičenje Z-Boysa bilo je Del Mar Nationals, održano marta 1975. Zephyr tim pojavio se u plavim Vans patikama, Levi’s farmerkama i plavoj Zephyr majici, koja je među skejterima tada bila stvar prestiža. Z-Boys uslovno rečeno potpuno su ‘oduvali’ takmičenje i oduševili publiku, a Jay Adams bio je otkriće takmičenja. Svojim agresivnim i autentičnim, inovativnim stilom predstavio je način vožnje neviđen do tada, koji se daleko razlikovao od donekle uštogljenog skejtbordinga po pravilima, popularnog u šezdesetim. Na kraju Del Mar takmičenja, polovina finalista bila je upravo iz Zephyr tima. Nažalost, nakon novca koji je popularnost donela članovima tima, Skip nije mogao da parira velikim firmama i sponzorima, pa se Zephyr tim prinudno raspao, a momci su nastavili solo svako svojim putem. Krajem 1976. Zephyr radnja je zatvorena. U neprikosnovenom filmu Lords Of Dogtown, u režiji Catherine Hardwicke po scenariju i priči pravog Stacyja Peralte, ulogu Skipa Engbloma tumači niko drugi do fenomenalni i nikad prežaljeni Heath Ledger, dok lik i delo Jayja Adamsa verno dočarava mladi glumac Emile Hirsch.

Ako je sudeći prema verno prikazanom životu Z-Boysa u brojnim dokumentarcima, kao i njihovim veoma različitim putevima ka uspehu – čini se da je Jay Adams, na neki način, ostao najverniji čistoj, sirovoj kulturi skejtbordinga i posle dosezanja slave nastavljajući buran život na ulicama Californije. Možda i burniji nego što je bilo prihvatljivo. Problemi sa drogom i zakonom bili su sastavni deo njegove svakodnevnice, iako su, na sreću, ostali samo ružna ali poučna uspomena. Svaki kontakt Adamsa sa narkoticima prestaje 2005, godine, a njegova pažnja od tada biva preusmerena na porodicu – ženu i dvoje dece. Poznat kao ‘Originalno Seme’ skejtbordinga, Jay je ostao zapamćen kao jedan od najuticajnijih skejtera svih vremena, i kao neko kome su novac i slava možda bili najpotrebniji, ali za koje nikada nije mario. Adams je bio talentovan momak moćnog, slobodnog duha – a skejtbording je bio ceo njegov svet. Novac koji je dobijao bio je samo sredstvo kojim je pomagao majci da izađe iz krize, želeći da joj omogući lagodan i bezbrižan život, dok je slava na neki način bila prečica do ženskih srca.

U kasnijoj karijeri Adams je prestao da se takmiči, ali je dugi niz godina bivao sponzorisan od strane vodećih kompanija kao što su Hurley, Nixon, Osiris Shoes, Z-Flex, Tracker Trucks, Vercelli Surfboards, Black Flys. Njegova misija nije bila samo vožnja skejta –Jay je želeo da pomogne drugima da ne naprave identične greške kao i on, i da ih spreči da krenu njegovim putem koji mu je doneo brojne probleme. U tome je, bez sumnje i uspeo. Nažalost, Jay Adams preminuo je 15. avgusta, 2014. godine, od srčanog udara. Dve godine pre smrti (2012) Adams je indukovan u Skateboarding Hall of Fame.

GLOSE

Čuveni skejter Tony Alva opisao je Jaya Adamsa sledećim rečima,‘Neka deca odrastaju na krekerima i mleku, Jay je odrastao na skejtbordingu i surfingu’.

Jay Adams, poznat kao ‘Originalno Seme’ skejtbordinga, ostao je zapamćen kao jedan od najuticajnijih skejtera svih vremena

Adamsov život oslikan je u dva filma – dokumentarcu Dogtown and Z-Boys(2001) i Lords of Dogtown(2005)

Tekst: Milica Žikić @milzikic

follow ANTI: www.instagram.com/antimag__

Photo credit: pinterest.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s