R E D

“Savršena boja za usne jeste ona, koja na vama izgleda odlično čak i kada ne nosite ništa drugo od šminke.” Bobbi Brown

Crveni ruž sinonim je za klasiku i glamur.  Bez obzira na to da li birate crvene usne  u stilu retro dive, crveni karmin sa diskretno narandžastim tonovima, nijanse klasične ili duboko, jarko crvene, ili je vaš izbor, ipak mat; bitno je da izbor crvenog ruža uskladite sa tonom kože, kosom, očima, a naposletku crvenoj boji ruža prilagodite i odgovarajući nakit. 

Crvene nijanse i tonovi kože

Svetliji ten

Birajte nijanse trule višnje, brusnice i vina. Crvena sa primesom roze, kao i koralna takođe izgledaju fantastično na bleđoj puti. Ženama svetlije, hladnije puti (koje, uz to, najčešće imaju plavu kosu) najbolje pristaju vibrantne nijanse crvene sa plavim podtonovima – kao što su  Chanelov Coco Hydrating Crème ruž u nijansi Paris,ili, nešto manje skupe varijanta karmina kao što su Revlonov Super Lustrous u nijansi Love that red i L’orealov Colour Riche ruž (nijansa British Red). Ukoliko imate svetlu put sa primesom toplih tonova i kestenastu boju kose, pravi izbor za vas je Maybellineov Color Sensational ruž u nijansi Plum Perfect,čija duboka boja vina svetliju put čini neverovatno sofisticiranom.

Maslinasta put

Srednje tamni tonovi kože sa zlatkasnim sjajem zahtevaju toplije, narandžastije podtonove. Crveni ruž koji u sebi ima ove tonove jeste Revlonov Ultra HD  u nijansi Geranium. Maslinastoj puti pristaju i sve nijanse karmina cigla boje.

Mediteranski tip

Ukoliko ste žena zlatne puti a tamnih kose i očiju – zablistaćete uz nijansu kupine.

Crvenokose i crveni karmin 

Često se dovodi u pitanje da li crveni ruž pristaje crvenokosama. Odgovor je, naravno, potvrdan! Ipak (kao i kada je reč od drugim bojama kose), neophodno je da crvenokose dame izaberu odgovarajuću nijansu crvene.

Ukoliko  ste svetlija crvenokosa neka vaš izbor bude crveni ruž sa diskretnom primesom narandžaste, a ako je vaša boja kose tamnije crvene boje – hladniji pink ton je pravi izbor za vas.

Brojne slavne crvenokose – kao što su Emma Stone, Christina HendricksRita Hayworth, obožavaju crveni ruž i redovno ga koriste.

Savet: Nikako ne pokušavajte da uskladite boju kose sa bojom karmina – jer će vam lice izgledati isprano. 

Kako odrediti podton

Da biste, pri kupovini odredili da li karmin ima plavi ili narandžasti podton, više različitih testera aplicirajte na unutrašnju stranu ručnog zgloba. Boja vaših vena pomoći će vam da odredite koji ton prevladava, a na taj način saznate i koji vama bolje pristaje. Ukoliko vaše vene imaju plavkastu nijansu, odgovara vam hladniji, plavi podton, a ukoliko su zelenkaste – reč je o toplijem podtonu.

Pigmentacija usana

Pored pigmentacije karmina, neophodno je da obratite pažnju i na pigmentaciju svojih usana. Da li su prirodno svetle ili tamne? Rozikaste ili braonkaste boje? Tamnije usne čine da karmin deluje manje intenzivno, stoga se opredelite za jarku nijansu crvene koja će otvoriti vaše lice. Svetlije usne naglašavaju jak ton – a ukoliko ste vlasnica ovog tipa usana, odaberite neke od mat nijansi.

Statement Gwen Stefani

Trend crvenog karmina na usnama počinje i završava se sa Gwen Stefani, a ono što nju karakteriše jeste odvažnost i hrabrost ka eksperimentisanju. Ona nosi crveni ruž u baš svim prilikama – bez obzira da li se, u sred dana, igra sa decom u parku ili ide na glamurozan večernji događaj. Njena zaštitna nijansa karmina je vatrena, vrišteće crvena, koja je s godinama postala njen lični pečat i nešto bez čega je teško možemo zamisliti! Ukoliko niste sigurne koja vama nijansa crvenog ruža najbolje pristaje, ugledajte se na slavne dame. Izaberite neku koja je slična vama (po boji kose, očiju, tena), a zatim vidite koju nijansu ona koristi. O zvezdama i njihovom izgledu vode računa profesionalci tako da ćete imati proverenu informaciju šta vam pristaje.

Red Lip Tips

Isprobajte razne nijanse crvenih karmina na nenašminkanom licu, a onu nijansu koja vam najbolje stoji i bez dodatka druge šminke, koristite u kompletnom make up-u.

Ukoliko imate žućkasti ili sivkasti ton zuba – najbolje će vam odgovarati crveni ruževi s plavim podtonom, jer će zbog kontrasta zubi izgledati belje. Idealne nijanse: boje šumskog voća poput maline.

Za adekvatan efekat crvenog karmina, neophodno je da imate ujednačen ten. Takođe, ukoliko ste prehlađeni pa vam se nos crveni ili imate neku upaljenu bubuljicu na licu, crveni karmin nije najbolji izbor jer će dodatno istaći crvenilo.

Tamnije crvene nijanse pristaju devojkama sa punijim usnama, dok će svetlije nijanse crvene tanke usne učiniti vizuelno većim

Pre apliciranja crvenog karmina, usne razvucite u širok osmeh – na taj način ćete rastegnuti kožu usana, a boja karmina će se ravnomerno rasporediti pri nanošenju.

Crveni karmin najbolje je aplicirati četkicom, radi preciznijeg nanošenja boje. Prvo popunite sredinu usana, a ivice ostavite za kraj.

Ukoliko imate plave, sivkaste ili zelene oči birajte crveni karmin sa hladnijim podtonovima.

Ako ste se odlučile za jarki, svetliji i sjajniji izbor karmina, stavite dva sloja maskare ili intenzivniji crni ajlajner kako biste postigle idealan balans.

Uz crveni karmin birajte svetlije, neutralnije senke – izbegavajte suviše jarke, dramatične boje.

Pre nanošenja karmina, prekrijte usne tečnim puderom. Na taj način blendovanje karmina biće daleko lakše a karmin će se gotovo stopiti sa usnama,

Pre aplikacije karmina nanesite liplajner u sličnoj nijansi. Za puniji izgled usana koristite malo pudera u prahu koji ćete naneti na centar usana.

Ukoliko želite nešto dramatičniji look, nakon karmina nanesite i bezbojni sjaj za usne

Tekst: ANTI Magazine @antimag__

Photo credit: pinterest.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s