Oni koji ne odustaju

“Postoje ljudi koji će pokušati da vas odgovore od vaše vizije. Reći će vam da ste ludi i da se to ne može ostvariti. Biće i onih koji će vam se smejati i pokušati da vas spuste na svoj nivo. Moj prijatelj Monti Roberts, autor knjige Čovek koji sluša konje, naziva takve ljude kradljivcima snova. Ne slušajte ih.

Kad je Monti bio u srednjoj školi, nastavnik je razredu dao zadatak da pišu o tome čime žele da se bave kad odrastu. Monti je napisao kako želi da ima svoj ranč od dvesta jutara i da uzgaja rasne konje. Nastavnik mu je dao jedinicu i objasnio kako je ocenom izrazio svoj stav da mu je san nerealan. Nijedan dečak koji živi u prikolici vezanoj za kamion nikad ne može sakupiti dovoljno novca da kupi ranč, krdo i plati neophodnu radnu snagu. Kad je ponudio Montiju priliku da ponovo napiše sastav za veću ocenu, Monti mu je odgovorio: ” Vi zadržite jedinicu, ja ću zadržati svoj san.”

Montijeve farme od 154 jutra u Solvangu, u Kaliforniji, pod nazivom Zastava se vijori, danas uzgajaju rasne konje i obučavaju stotine njihovih trenera na humaniji način, ”pridruživanjem” i obučavanjem. (Ako želite da saznate više o Montiju i njegovom radu, pročitajte jednu od njegovih knjiga: Čovek koji sluša konje, Stidljivi dečak, Konjski osećaj za ljude i Iz mojih ruku u tvoje).”

Iz knjige Uspeh, što da ne, Džeka Kenfilda

 

person walking on pathway
Photo by Max Ravier on Pexels.com

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s