Business talk – Nikola Živković, CEO

Postoji izreka koja glasi: san od zamisli do ostvarenja deli samo jedna reč – akcija. Upravo akcija jeste nešto što opisuje mladog preduzetnika i jednog od osnivača agencije Adfinitum – Nikolu Živkovića. Bez previše razmišljanja, Nikola je napustio siguran posao i uhvatio se u koštac za preduzetništvom, a danas – on živi svoj san. Za Anti, Nikola sa nama deli svoju priču kao i brojne savete, ističući da uvek bira teži put jer smatra da su izazovi veoma dobra stvar, i dodaje – ukoliko ne voliš svaki deo svog biznisa, on je osuđen na propast.

Nikola, reci nam nešto više o svojoj firmi i svom preduzetničkom putu – kako je sve počelo? Šta te je navelo da se upustiš u preduzetničke vode?

Dolazim iz porodice koja ima svoj porodični biznis vezan za poljoprivredu, u kome sam aktivno učestvovao od malih nogu. Niko iz moje porodice ne radi za platu – tako da mi je taj vid zarade bio stran i nepoznat. Nekoliko meseci radio sam u jednoj firmi i to na vodećoj poziciji, i nije mi se svidelo. Ipak, cilj mi nije bila plata već sam želeo da vidim kako funkcioniše firma u složenijem sistemu od porodičnog biznisa. Stoga mogu da kažem da sam zapravo oduvek preduzetnik, samo sam evoluirao i napredovao kroz vreme. Adfinitum sam započeo sa mlađim bratom Nenadom, mogao bih reći ‘slučajno’. Dosta vremena proveli smo razmišljajući šta bismo mogli da radimo, pokušavajući različite stvari. Ipak, ništa nije do kraja uspevalo jer se nismo dovoljno posvećivali tome, niti smo imali mnogo znanja. Brat se bavi dizajnom, a ja sam svakim danom sve više učio šta je zapravo marketing i kako funkcioniše, pokušavajući da dobijem što više znanja iz oblasti istog. Jedne večeri, spontano smo došli na ideju da otvorimo agenciju, iako tada nismo znali ništa o tome. Prvi sajt koji smo uradili bio je sajt naše agencije. Ja sam dao otkaz iz gorepomenute firme, došao u Beograd i sav novac koje sam imao od plate uložio sam u marketing – apsolutno sve. Bilo je teških trenutaka kada nismo imali dovoljno novca ni za hranu, pozajmljivali smo i snalazili se kako smo znali i umeli. Nije bilo lako, dva meseca nismo imali nijedan posao. Potom je došao prvi angažman, koji nam nisu platili. Zatim drugi, koji nam opet nisu platili. Ali, već treći klijent je platio i tako je sve počelo.

Šta klijent dobije kada angažuje Adfinitum?

Pre svega, posvećenost. Svaki projekat i svaki biznis na kome radimo posmatramo kao da je naš. Smatram da je to ključno, i da zato i postižemo ovakve rezultate. Pored toga, rekao bih da je i sigurnost jedna od ključnih elemenata u našem radu.Trudimo se da otklonimo svaki rizik sa klijenta i da sve rizike prebacujemo na sebe. To radimo tako što za svaku uslugu dajemo garanciju konkretnog rezultata.

Usluge agencije Adfinitum stoje iza brojnih brendova, a fenomenalni rezultati su ono što govori o kvalitetnom radu vašeg tima. Sa kim ste do sada imali prilike da sarađujete, ko su vaši klijenti?

Naši klijenti su mikro, mala i srednja preduzeća. Njih najbolje razumemo i njima najviše možemo da pomognemo, jer takve firme imaju potencijala i žele da slušaju i usvajaju naše predloge. Upravo zbog toga najvise i volimo da radimo sa njima. Ipak, to ne znači da ne radimo i sa velikim brendovima, naprotiv. U neke od naših klijenata ubrajaju se Imlek, Knjaz Miloš, Zlatiborac, Gillette, Old Spice, itd.

Šta, po tvom mišljenju, čini kvalitetan websajt?

Volim da sve pretvorim u merljivo. Stoga bih kvalitet sajta ocenio jedino konverzijom kupaca koju daje. Ne slažem se da se za sajt može primeniti ‘ukusi su različiti’ pravilo, jer na kraju dana imamo merljivu vrednost koja nam jasno govori da li je sajt dobar ili ne. Kada je reč o ovom stavu – klijenti se obično ne slažu sa nama, pokušavajući da nametnu svoje mišljenje (koja boja treba da se koristi, gde treba koja slika da stoji…), a svi ti detalji iako se čine sitni, zapravo utiču na konverziju. Upravo iz tog razloga, često se ‘borimo’ sa njima oko toga, objašnjavajući im zašto je najbolje da ovakve odluke prepuste nama.

Koji je proces izrade websajta/marketing strategije?

Svaki proces počinje istraživanjem – koje je, rekao bih, svakako najbitniji deo. Prvo treba što detaljnije odrediti ko je naš idealni klijent za koga pravimo sajt ili koga ciljamo reklamom; šta on voli, šta ne voli, koji su okidači u odnosu na koje on donosi odluke. Kada to utvrdimo, sve je jasno. Nakon toga treba samo da pratimo ono što smo istraživanjem saznali, i da napravimo odgovarajući sajt ili reklamu za tog klijenta. Naravno, neophodno je i testiranje. Jedino testiranjem možemo da utvrdimo da li smo dobro odradili posao. Takođe, kada je reč o testiranju uvek treba testirati nove stvari, jer ako se nešto čini dobrim – ne znači da ne može bolje.

Statistike govore da prosečan CEO pročita 60 knjiga godišnje. Koje su neke od tvojih omiljenih?

Pored nekih klasika kao sto su “Rich Dad Poor Dad” ili “Think and Grow Rich”, koje svakako treba pročitati, izdvojio bih i “Sell Like Crazy” Sabri Suby, “Crushing It” Gary Vaynerchuk.

Ko su ljudi iz sveta biznisa koji te inspirišu i čiji rad ceniš?

Gary Vaynerchuk, Dan Lok, Steve Jobs, Elon Musk, Dan Pena… ima ih zaista dosta.

Koje su dobre i loše (teže/lakše) strane privatnog biznisa?

Mislim da je to relativna stvar. Nekome je nešto teže, nekome lakše. Meni ništa nije teško – ja zapravo volim teži put. Mislim da su izazovi veoma dobra stvar, i dodao bih – ukoliko ne voliš svaki deo svog biznisa, on je osuđen na propast. Ono što mi trenutno malo teže pada jeste otpuštanje ljudi, ali radim na tome.

Koji savet bi dao mladim preduzetnicima koji su na početku?

I ja sam na početku i pripadam toj grupi. Ipak, savet koji bih dao jeste da upoznaju sami sebe pre nego što započnu bilo šta. Pre svega, moraš biti iskren prema sebi i znati svoje vrline i mane – jedino tako ćeš moći da napreduješ. Biznis je samo manifest vizije čoveka koji ga vodi.

Koji su izazovi sa kojima si se susreo na početku? Koje su greške sa kojima si se susreo kroz rast svog biznisa (ako ih je bilo), kako si se izborio sa istima i šta si naučio iz njih?

Bilo je mnogo izazova i grešaka, i dalje ih ima naravno. Napravio sam svaku grešku koju sam mogao da napravim, ali sam dosta iz svake naučio. Greške su sastavni deo procesa, bez njih nema ni uspeha; one su bitnije i od samog upeha ako se iz svake izvuče pouka, jer sledeći put ukoliko dođe do iste situacije, ona se neće ponoviti. Ne treba se mnogo obazirati na greške niti se plašiti, sve dok je vizija na mestu.

Koje 3 osobine treba da poseduje dobar lider/preduzetnik?

Ljudskost, samosvenost i empatiju.

Koje osobine su ti bitne kada biraš članove svog tima?

Da bi bio u timu čovek mora da bude timski igrač, pozitivan, spreman da uči i napreduje. Ponovo, ljudskost igra najveću ulogu – samo znanje nije bitno, ukoliko nema ljudskosti.

Šta je ono što izdvaja tvoj biznis od ostalih?

Mislim da se od drugih agencija izdvajamo po tome što smo u stanju da se brzo prilagođavamo tržištu, i što posmatramo širu sliku. Iskreno, našu firmu više posmatram kao inkubator za biznise nego kao marketinšku agenciju.

Da li si ikada odbio klijenta?

Da, dešava se da odbijemo klijenta zato što se jednostavno na početku vidi da to neće ići kako treba.

Koje su komponente dobrog biznis plana?

Za svaki plan najbitniji je cilj. Jer, bez jasnog cilja (ili više njih), ne možemo da pravimo plan. Uvek treba razmišljati dugoročno. Neke stvari nikada neće ići po planu, zato se treba vraćati i modifikovati planove u skladu sa ciljem i situacijom.

rhdr

Adfiniti-logo0.2

macbook pro iphone cup desk

   www.adfinitum.rs

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s