Coco Chanel – Modna revolucionarka

                          ‘Ja se ne bavim modom. Ja sam moda.’ Coco Chanel

Drugačija, svoja, jedinstvena, veličanstvena, nezamenljiva…Coco nas je naučila da je najbolja boja na svetu ona koja nam najbolje stoji, zatim, da u tridesetim možemo biti prekrasne, u četrdesetim šarmantne, a neodoljive – čitavog života, kao i to da je jednostavnost ključ istinske elegancije.

Čuvena modna dizajnerka upravo takvu eleganciju je živela –  delikatno, nehajno, lako i umešno – bivajući najfiniji primer žene od stila. U svetu veličanstvene Coco Chanel, svaki dan bio je modni spektakl a sam život bio je modna pista.

Rođena kao Gabrielle Bonheur Chanel, 19 avgusta 1883. godine u Francuskoj – ostavila je neizbrisiv trag u svetu modne industrije. Godine prolaze a Coco Chanel i dalje je sveprisutna imajući snažan uticaj na dame širom planete. Poznata po sofisticiranim autfitima i jednostavnim ali upečatljivim modnim kombinacijama, svoj jedinsveni stil začinjavala je neobičnim komadima aksesoara, ali pre svega, beskrajnim šarmom, držanjem i stavom.  Udobnost je smatrala najvećim luksuzom.

Početak njenog života, međutim, u sebi ne nosi ni dašak glamura. Smrt majke, život u prihvatilištu i beda obeležili su njeno odrastanje. Ipak, u svakom lošem životnom iskustvu nađe se i tračak svetlosti, a ta svetlost, u slučaju Coco Chanel bilo je umeće koje je stekla odrastajući sa časnim sestrama – šivenje. Ono ju je kasnije odvelo životnom pozivu koji joj je bio suđen.

Nakon kratke pevačke karijere, otvorila je svoj prvi butik 1910, da bi, deceniju nakon toga, lansirala svoj prvi statement ‘aksesoar’ – čuveni Chanel parfem. Prema rečima dizajnerke žena koja ne nosi parfem nema budućnost, a Coco je kreiranjem sopstvenog Chanel 5 mirisa sebi obezbedila zavidnu i svetlu budućnost, s obzirom na to da je isti dan-danas jedna od najtraženijih mirisnih nota.

Nakon toga, usledilo je predstavljanje dva komada odeće, koja su i dan-danas nosiva, i, štaviše – nezamenljiva. Reč je o Chanel kompletu – suknji i sakou, koji su tada bili revolucionarni modni komadi s obzirom da su sadržali elemente muške mode. Njihov značaj ogleda se u tome što su žene oslobodile stega, neudobnosti, korseta – dok je akcenat bio na komfornoj eleganciji.

Mala crrna haljina koju obožavamo takođe je nastala upravo iz vizije Coco Chanel. Crna boja koja je nekada povezivana isključivo sa žaljenjem, tugom i mračnim mislima, zahvaljujući Coco, dobila je sasvim novo mesto na modnom nebu. Coco je crnu boju pretvorila u nešto neodoljivo šik, sa dozom seksepilne, ženstvene elegancije. U to vreme modna kreatorka bila je u jeku slave, dizajnirajući kostime za predstavu Orphée, čuvenog Jeana Cocteaua. Blizak prijatelj u to vreme bio joj je i Pablo Picasso, koji je uveo u svet umetnosti. Coco je imala i ljubavnu romansu sa kompozitorom Igorom Stravinskim.

Izgledati savršeno bio je njen životni stil a ne modni trenutak. Od nje su učili mnogi, a ona je, prateći isključivo sopstvene korake kreirala vanvremenski stil, za sobom ostavljajući niz korisnih modnih saveta. Coco Chanel bila je i ostala žena od koje se uči, bezvremenska ikona stila i modni original čija pravila danas kopiraju i slede mnoge dame od stila.

Legendarna dizajnerka umrla je 10 januara, 1971.

Mala modna pravila Coco Chanel

1. Pantalone čine ženu slobodnom. Dizajnerka je prva uvela trend muške odeće u svet žena, na taj način im omogućivši slobodnije kretanje i uživanje u modnom komforu.

2. Savršena suknja mora da prekrije kolena. Coco je verovala da su kolena žene izrazito ružna, stoga je najbolje prekriti ih suknjom.

3. Aksosoari su neophodni. Što više aksesoara, to bolje. Coco je obožavala sve vrste aksesoara, od bižuterije do skupocenog nakita – koje je neretko kombinovala jedne sa drugim. Perle i rubini bili joj omiljeni. Od aksesoara neizbežni su bili i šeširi, i nijedan autfit, čak ni jednostavna bela majica, nije mogao da prođe bez njih.

4. Idealne cipele su dvobojne. Crno-bela kombinacija bila joj je jedna od omiljenih, a Coco je dizajnirala i bele sandale sa crnim vrhom. Smatrala je da ovakve cipele čine stopalo žene seksepilnijim i vizuelno manjim.

5. Torba mora imati kaiš, kako bi ruke bile slobodne. Mala crna Coco Chanel torba na lancu, i dan-danas smatrana je klasičnim komadom aksesoara, a njena popularnost ne opada.

6. Kaputi moraju biti mekani poput jakni. 1925. godine kreatorka je  razvila koncept ‘mekanih kaputa’od svile, i malih, uskih rukava koji su stvarali elegantnu siluetu i omogućavali kretanje sa lakoćom.   

7. Parfemi su takođe odeća. Jedinstveni Chanel 5 kreiran je sa namerom da bude upečatljiv, prepoznatljiv i nezamenljiv, a danas, posle toliko vremena, spada u ikonske mirisne note.

* Fascinantna životna priča Coco Chanel 1969 godine poslužila je kao baza za čuveni brodvejski mjuzikl Coco, sa Katharine Hepburn u ulozi legendarne dizajnerke

 

coco

chanel 5

 

 

Tekst: Milica Žikić @milzikic

Photo credit: http://www.pinterest.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s