Poezija kao stil života

Mala crna beležnica je nova mala crna haljina – nešto što svaka žena treba da poseduje. Iako živimo u eri tehnologije, laptopova, tableta i najrazličitijih ‘smart’ telefona – nije na odmet da se s vremena na vreme setimo postojanja dobrih starih papira i olovke.

Svako od nas, bez obzira na to ko je i čime se bavi, svakodnevno se susreće sa različitim situacijama, informacijama i pojavama oko sebe. Hteli ili ne, svesno ili podsvesno emotivno odgovaramo na njih.

Na koji način pesnik uramljuje svoje misli? Osim mini notesa koji uvek treba da vam je pri ruci kako biste zapisali ono što vam je trenutno na umu, ono što vas pokreće, inspiriše, ono što vidite, osetite, pomislite, otkrijete u hodu… ANTI predlaže još par trikova da svakodnevno učinite život makar malo poetičnijim. I zapamtite, poezija se sastoji iz donošenja iznenađujućih, drugačijih zaključaka o životu i svetu koji vas okružuje. Sastoji se od viđenja stvari u nesvakidašnjem, nepoznatom svetlu. Upravo zbog toga, bitno je da zadržite senzibilitet pesnika čak i za vreme najbanalnijih aktivnosti – dok se tuširate, kuvate, čekate u redu u pošti ili vozite decu u školu.

Vodite dnevnik – Nekada su emocije suviše snažne da bi odmah bile definisane i pretočene u misao, priču, pesmu. Zato vodite dnevnik i zapisujte ih jednu po jednu, a kasnije dok čitate, polako reflektujte ono što ste napisali. Pišite čak i kada mislite da nemate ništa značajno da kažete.

Držite oči i uši otvorene – Upijajte dešavanja oko sebe, ne budite pasivni, neka vam čula budu uključena i spremna da pronađu inspiraciju u svemu. Poezija se nalazi  upravo u svakodnevnom životu, jedino što treba da uradite jeste da pogledate ispod površine da biste je našli.

Konzumirajte književnost u svakom trenutku – Ostavljajte knjige gde god vam se ukaže prilika: na stolu, pored kreveta, u kuhinji, kolima, torbi. Zastanite, pročitajte jednu, dve reči, pola strane, celu pesmu. Začinite dnevnu rutinu rečima koje su pisali slavni pesnici. Na taj način će vas omiljeni kniževnici  pratiti gde god da krenete, tokom celog dana.

Poezija kao dekoracija – Odštampajte omiljene citate, odlomke iz knjiga, isečke iz časopisa. Uramite ih, zelepite negde u stanu, zapišite na zidu. Svaki put kada ih ugledate podsetićete sebe na ono što volite, na ono što vas motiviše. Takođe, bićete pokrenuti da stvarate.

Okružite se čistim, belim papirom – Neka vam papir bude nadohvat ruke u svakom trenutku. Na taj način vas neočekivani naleti inspiracije neće ostaviti nespremnim. Ako nemate jasnu misao ili rečenicu u glavi, zapisujte reči koje volite, koje su zvučne, neobične, koje vas čine srećnim. To će vam pomoći da održavate kreativnost na nivou.

Slušajte svoj unutrašnji glas, uvek – Osluškujte reči u sebi, bilo da su tihe, nenametljive, bilo da neprestano govore – pustite ih neka budu vaša muza. Prepustite se svom mentalnom narativnom glasu. Napišite i ispričajte svoju priču, pesmu, a zatim ih samouvereno objavite i budite ponosni na njih. Istinski pesnici nikada ne odustaju, nemojte ni vi.

white ruled paper
Photo by Pixabay on Pexels.com

 

Tekst: Milica Žikić @milzikic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s