Johnny Cash – Man in Black

Johnny Cash je čovek koji je bio predodređen  za velike stvari – predodređen da promeni svet. Cash nije samo legenda, ikona, neko ko je obeležio – kako svoje vreme,  tako i sva dolazeća – ostaviviši za sobom neizbrisiv trag. On je čovek koji je sa sobom nosio istinsku, neobjašnjivu i retko viđenu dozu magične energije – imao je ličnost obojenu specifičnim magnetizmom. 

johnny.jpg

Johnny Cash bio je čuveni američki kantautor i glumac, koji se smatra za jednog od najuticajnijih muzičara 20-og veka. Rođen je 26. februara, 1932 u Kingslandu, Arkansasu. Pridružuje se vazduhoplovstvu 1950 i odlazi na obuku u Teksas, gde upoznaje svoju prvu suprugu Vivian. Nakon napuštanja vazduhoplovnih snaga, formira bend i snima prvu ploču. Do početka ranih šezdesetih – postaje kompletna muzička zvezda.

Ipak, život gotovo svakog briljantnog umetnika, pa tako i Johnnyja Casha, nije se kretao ni malo lakom i jednostavnom putanjom. Kroz brojne nedaće kroz koje je prolazila dugi niz godina, porodica Cash, našla je izlaz upravo u muzici. Pesme su bile deo Johnnyjeve svakodnevnice – bilo da je njegova majka pevušila balade tokom dana, ili su radnici na poljima radili uz pesmu.  Johnnyjeva majka, Carrie Rivers Cash, otkrivši muzički talenat svog sina – skupila je pare za njegovo usavršavanje i časove pevanja. Cash je bio tinejdžer bez puno iskustva, a nakon samo tri lekcije sa profesorom, konstatovan je njegov unikatan stil pevanja i specifičan glas.

Johnnyjeva bezrezervna ljubav ka muzici nesmetano je rasla i razvijala se u nezamislivim pravcima, od trenutka kada je, sa 12 godina, počeo da svira gitaru, pa sve do poslednjeg nastupa.

Pored muzike, velikog udela u Johnnyjevom detinjstvu imala je i religija. Jedna od muzičkih prekretnica koja je mladog Casha još više približila muzici, bio je njegov put u Nemačku. Sa nekoliko prijatelja oformio je bend The Landsberg Barbarians, koji je mladom Johnnyju pružio šansu da nastupa uživo i oproba se u pisanju pesama. Iako navodi da je bend zvučao ‘užasno’, smatra da mu je veoma pomogao pri muzičkom usavršavanju. U Nemačkoj je, 1953 godine, napisao i pesmu Folsom Prison Blues.

Kasnije, svirajući gitaru (kupljenu u Nemačkoj, za 5 dolara), Cash je postao frontmen benda  Johnny Cash and the Tennessee Two – a njihov zvuk bio je sinteza bluza i kantrija, objedinjen pod  “rockabilly” žanrom.

Krajem jula, 1954, još jedan muzičar iz Memfisa, danas čuveni Elvis Presley, takođe je snimio svoju prvu ploču započevši Elvis-maniju. Producent ploče Sam Phillips, ujedno i vlasnih studija Sun Records, nezaustavljivo je tragao za novim talentima – a kasnije, iste godine, Cash sa svojim bendom odlazi na audiciju u Phillipsov studio. Producentu se dopao njihov zvuk, ali ne i primese gospela u pesmama – jer je smatrao da iste imaju ograničeno, i ne veoma široko tržište. Ipak, s obzirom da je bio željan novog muzičkog materijala, ohrabrivao je Casha i momke da se ponovo vrate, ali sa originalnijim pesmama. Rane 1955, Cash i njegov bend uradili su upravo to – nakon samo nedelju dana snimivši pesmu Hey Porter, koja je, doduše, dobila relativno prosečne kritike.  Usledila je pesma Cry, Cry, Cry, koja je zauzela 14. mesto na Billboard top-listi. Ubrzo potom, počeli su da pljušte hitovi poput So Doggone Lonesome i Folsom Prison Blues. Ipak, istinska slava usledila je 1956. godine, kada je Cash napisao i objavio pesmu I Walk The Line, koja se vrtoglavom brzinom popela na prvo mesto top-liste i bila prodata u 2 miliona primeraka.

Uspeh koji je doživeo u saradnji sa Phillipsom, omogućio je Cashu da se pridruži elitnoj grupi cenjenih muzičara koju su činili  Elvis Presley, Carl Perkins i Jerry Lee Lewis – a sva četvorica zajedno su bili poznatiji kao Kvartet od milion dolara. Godine, 1957 – Cash, tada već otac dve ćerke, Roseanne i Kathy(a kasnije i Cindy and Tare, iz braka sa prvom ženom), objavljuje debi album Johnny Cash with His Hot & Blue Guitar. Ranih šezdesetih, seli se u Kaliforniju i kreće na turbolentnu turneju. Cash je u to vreme bio na putu 300 noći u godini, izvodeći popularne hitove poput Ring of Fire (1963) i Understand Your Man (1964).

Pritisak slave odrazio se i na njegov privatni život. Cash je aktivno počeo sa težom konzumacijom alkohola i amfetamina, dok je u kasnijim godinama, u jednom intervjuu otkrio i da je probao svaku drogu koja postoji. Droge i alkohol bili su mu česti saputnici na turnejama, dok je Vivian sa decom ostajala kod kuće frustrirana, zabrinuta i sve kraćeg fitilja – a do kulminacije i konačnog razvoda dolazi 1966 godine.

Cash se vraća u Memphis, gde njegov život nastavlja da se brzometno vrti u najneočekivanijim pravcima, potpuno van kontrole. Ovaj period njegovog života ne može se opisati kao ‘najsjajniji’ a praćen je brojnim nemilim događajima, zakonskim prekršajima i iskustvima bliske smrti.

Johnny i June

Preokret u njegovom životu usledio je 1968, kada je oženio June Carter, jednu od članova porodice koja je postavila temelje kantri muzike. June i Johnny bili su jedni od onih ljudi koji su tako očigledno bili stvoreni jedno za drugo – i oboje su to znali – ali su se, kako to obično biva, umešale više sile. Jedna od njih bila je i Johnnyjeva adikcija.

Ipak, Carterova, u koju je Johnny bio smrtno zaljubljen, pomogla mu je da je sredi život i potpuno ga očisti od toksina koji su se kupili godinama.

Par se prvi put upoznao 13 godina ranije – 7. jula, 1956 godine, u Grand Ole Opry bekstejdžu. Cash ju je zaprosio za vreme zajedničkog nastupa u Londonu, Ontariju. Tada, i zauvek, bilo je očigledno da je June Carter bila najveća životna ljubav Johhnyja Casha.

Venčali su se prvog marta, 1968, godine u Franklinu, Kentuckyju, a njihova ljubav krunisana je sinom – Johnom Carterom Cashom, rođenim dve godine kasnije, 3. marta. June i Johnny nastupali su zajedno na turnejama narednih 35 godina, do njene smrti, maja 2003. Ubzo sa njom, četiri meseca kasnije, sa ovog sveta otišao je i Cash. Zajedno su izvodili mnoštvo hitova, a samo neki od njih su It Ain’t Me Babe i If I Were a Carpenter.

johnnyjune.jpg

Film Walk The Line

Ljubavna priča June Carter i Johnnyja Casha bila je više nego vredna filmskog platna –  a 2005. godine pretočena je u briljantni film Walk The Line i postala istinski dragulj kinematografije. Ljupka, talentovna Reese Witherspoon kao June Carter i fenomenalni Joaquin Phoenix u ulozi Johnnyja Cash-a, verno su dočarali ovu ljubavnu, muzičku i životnu priču na potpuno magičan način koji pobuđuje najskrivenije emocije koje nismo ni znali da postoje.

walktheline.jpg

Za vreme braka sa June, karijera Johhnyja Casha blistala je u punom sjaju, cvetajući singlovima poput A Thing Called Love (1972) i One Piece at a Time (1976). Sve boje talenta, Cash je pokazao i kroz glumu – a njegovo prvo filmsko pojavljivanje beleže 1972 godina i film A Gunfight, zajedno sa Kirkom Douglasom. Zapamćen je u po angažmanima na projektima In addition, Little Fauss and Big Halsy i televizijskom filmu The Pride of Jesse Hallam. Godine 1975, objavio je i najprodavaniju autobiografiju Man in Black.

Za života, njegova karijera nije se zaustavljala, konstantno se krećući maksimalnim ubrzanjem – a, iako kasnijih godina nije snimao hitove učestalo kao ranije, Cashov radni raspored nije stagnirao ni jednog trenutka – njegova karijera kulminirala je 1980. godine, kada je postao najmlađi član Country Music Association Hall of Fame. 

Cash je izgradio imidž Man in Black, ili Čoveka u crnom – usamljenika, revolucionara, buntovnika, ali veoma uvaženog muzičara čija karijera broji mnoge saradnji sa drugim uvaženim umetnicima i muzičarima. Johnny Cash umetnik je u svakom smislu te reči, a najčistiji talentat protkan je svakom slovom njegovog imena, svakim zvukom gitare i svakom napisanom rečju teksta pesama koje se godinama unazad verno pevaju, sviraju i slušaju. Cashov stvaralački opus obeležio je živote generacija unazad. Neke od već pomenutih  pesama poput I Walk the Line, Folsom Prison Blues, Ring of Fire, Get Rhythm, Man in Black, ostaće zapamćene kao vrsne muzičke himne. Većina Cashove muzike, a posebno ona iz njegove kasnije karijere, bila je satkana od tamnijih tema, i emocija tuge, iskupljenja i patnje. Neke od njih, ipak, kao One Piece of a Time i A Boy Named Sue, imale su humorističke prizvuke.

U poslednjem stadijumu karijere, Cash je obradio pesme pesme nekoliko muzičara sa kraja 20-og veka. Svakako, najpoznatija i najznačajnija obrada jeste benda Nine Inch Nails, bolno briljantna Hurt.

Život sjajnog Johnnyja Casha bio je obojen talentom, ljubavlju prema muzici, prema June, prema nesputanosti, porocima, ali i Bogu, misteriji i apsolutnoj slobodi. Njegova muzika i dan-danas oslikava sve ono za šta je Cash živeo. Gospodin Cash istinski je primer čoveka koji je u svojim strastima izgoreo, a ne izbledeo. Nije izbledeo ni jednog trenutka, niti će ikada – a divljina njegove kreacije zauvek je zapečatila Cashovo mesto u istoriji muzike.

johhny5johnny1johnny2johnny3johnny4johnny6johnny7johnny8

Tekst: Milica Žikić Herder @milherder

Photo credit: http://www.pinterest.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s