Vincent Gallo – Lone wolf

Nikada nisam želeo da budem glumac. Želim da budem filmska zvezda.”  Vincent Gallo

vg
Neki ga nazivaju genijem magnetne privlačnosti dok ga drugi smatraju arogantnim egomanijakom. Vincent Gallo je heroj modernog doba— jedan od retkih ljudi koji odudara, koji iskače iz mora dosadnih, tipičnih, predvidivih, prepredenih, plastičnih holivudskih zvezda. Apsolutno sve što Gallo uradi protkano je notom spektakularnosti. Hrabar, sposoban i neviđeno inteligentan, Vincent Gallo je vizionar koji stoji iza svojih reči i dela. On zna stvari koje zaslužuju da budu znane i voli stvari koje zaslužuju da budu voljene. Ljude, doduše, ne voli preterano, niti se trudi da ih pusti u svoj svet u kome prevlađuju tamne boje njegovog uma. Vincent Gallo je, pre svega, nezavisan umetnik koje ne stremi ka tome da bude dopadljiv. On, zapravo, ne stremi ničemu— jednostavno je ono što jeste, svoj je jedini gospodar, nikome ne povlađuje, bilo da je reč o saradnicima, novinarima, kritičarima. Gallo je bolno iskren, ali i, iako na prvi pogled ne izgleda tako, vođen dubokom emocijom u svemu što radi.

Prodornih, čeličnoplavih očiju, avanturističkog smisla za modu i retke, transparentne ličnosti, Vincent Gallo je sasvim sigurno sebi obezbedio dovoljno zvučno holivudsko ime. Rođen 11. aprila 1961. u Buffalu, New Yorku, pre procvata filmske karijere radio je uglavnom kao muzičar i vizuelni umetnik. Ne krije činjenicu da ne podnosi svoje roditelje kao ni mesto u kome je odrastao. Štaviše, često i vrlo otvoreno govori o tome, kao i o svom više nego turbolentnom detinjstvu. Sa šesnaest godina konačno je pobegao od kuće preselivši se na Manhattan gde je nastavio potragu za slavom i bogatstvom krećući se u pravom krugu ljudi. U pauzama sviranja u nepoznatim, garažnim bendovima i prikazivanju svojih izložbi u poznatim njujorškim galerijama, uspeo je da režira i kratak film If You Feel Froggy, Jump. Takođe, njegovo prvo pojavljivanje na filmu bilo je glumeći sebe; i to u filmskom ostvarenju New York Beat Movie, u kome se pored Vincenta pojavljuju veliki umetnici poput slikara Jeana-Michela Basquiata, kao i ostala prestižna imena sa umetničke scene. Nedugo potom, Gallo nastavlja da se pojavljuje u nizu filmova, a samo neki od njih su The Way It Is, zajedno sa Steveom Buschemijem, zatim Goodfellas, The House of the Spirits, The Perez Family, kao i u kratkometražnom filmu francuske rediteljke Claire Denis, Keep It for Yourself— nakon čega su usledile neke od krupnijih uloga kao što su one u filmovima Arizona Dream(sa Johnnyjem Deppom), Palookaville, The Funeral, Truth or Consequences. Galloov rediteljski nezavisni prvenac, za koji je ujedno pisao scenario, komponovao muziku i u kome tumači glavnu ulogu, bio je legendarni Buffalo ‘66 – film o prikriveno-emotivnom mizantropu, samotnjaku koji se posle dužeg vremena provedenog u zatvoru vraća kući kod svojih roditelja u potrazi za pažnjom i ljubavlju. Christina Ricci tumači ulogu devojke koju lik Billy Brown (Vincent Gallo) kidnapuje i primora da mu pred roditeljima glumi ženu. Ceo film za Galloa bio je veoma privatne, gotovo autobiografske prirode, prikazujući animozitet prema prema Buffalu kao i svojim roditeljima, koji, čini se, bolji tretman nisu ni zaslužili. Estetika filma kao i dopadljiva ironija probili su put do srca andergraund filmske scene i zapečatili ime Vincenta Galloa kao kultne ikone. Časopis Empire proglasio je Buffalo ‘66 jednim od najboljih nezavisnih filmova ikada.

Posle Buffala ‘66, Gallo se pojavljuje u filmovima Get Well SoonTrouble Every Day and Hide and Seek, a takođe objavljuje i svoj prvi solo album za Warp Records. Nedugo zatim, publici na Kanskom festivalu predstavlja svoje novo rediteljsko ostvarenje(u kome takođe tumači i glavnu ulogu), The Brown Bunny — film koji prikazuje kontoverznu scenu oralnog seksa između Galloa i glumice Chloe Sevingny i koji je podelio javno mnjenje naišavši na oštro negodovanje sa jedne, i potpuno obožavanje sa druge strane. Kritičar Roger Ebert nazvao je The Brown Bunny najgorim filmom u istoriji Kana, a Gallo je – kao i uvek, džentlmenski— odgovorio na opasku, nazvavši Eberta “debelom svinjom sa fizionomijom trgovca robljem”. Usput mu je poželeo i oboljenje od raka. Na crnoj listi glumca nalaze se i mnoga druga holivudska imena, a samo neka od njih su Christina Ricci, Anjelica Huston, Spike Jonze, Sofia Coppola i mnogi drugi.

Gallo ne pije kafu, ne konzumira alkohol, drogu i cigarete, smatrajući da oni stvaraju taman oblak nad mozgom, čega nije ljubitelj. Jednom je sebe opisao kao “verovatno najružnijeg čoveka koji je ikad živeo.” Istina je daleko drugačija— Vincent Gallo ne samo da nije najružniji čovek, već ima i magnetnu, kako fizičku tako psihičku privlačnost obavijenu velom kontroverzije koja je veoma interesantna pripadnicama nežnijeg pola. Gallo se takođe okušao i kao model za Calvina Kleina, Richarda Avedona, kao i za H&M. Njegov ljubavni život šarenolik je i vrlo buran, ali kada je reč o ozbiljnim vezama Gallo nije na glasu kao neko ko voli da se vezuje i ko voli dugoročno društvo. Njegova najduža veza bila je sa Asiom Argento, a pored nje kraće ljubavne romance glumac je imao i sa Chloe Sevigny kao i sa Paris Hilton, koju naziva izuzetno zabavnom i bistrom devojkom.

Umetnik britkog jezika sebe smatra najbogatijom siromašnom osobom Hollywooda, a iako poseduje nekretninu vrednu sedam miliona dolara— i dalje živi u svom malom stanu u oblasti Elizabeth Street, jer, kako i sam navodi ‘nekada je teško napustiti kraj u kome si proveo pola svog života’.

vg1vg2

vg3buffalo66

image

brown bunnybrownb

Tekst: Milica Žikić Herder @milherder

Photo credit: http://www.pinterest.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s