Umetnost pokreta – moderan balet

“Ako plešeš srcem, telo će se pridružiti.”  Mia Michaels

Jedno od primarnih zanimanja koje pada na pamet kada je reč o tome šta devojčice žele da budu kad porastu svakako je — balerina. Njihova gracioznost, ženstvenost, specifično držanje, pokreti i krhkost izrazito su privlačni i vredni divljenja. Ipak, mnoge žene ne stignu da ostvare ovaj san. Nekada, jer nisu počele na vreme, nekada jer nemaju tipičnu građu balerine, a nekada je prepreka to što je za ozbiljno bavljenje klasičnim baletom ipak neophodan veliki talenat, upornost, posvećenos, kao i mnogo odricanja.

Sa druge strane, širom sveta ali i kod nas, sve je zastupljeniji vid plesa koji se zove moderan (contemporary) balet, poznat i kao lirički balet— iz razloga što se koreografije u mnogome baziraju na analizi teksta pesme, pa se shodno tome i pravi priča koju, uz pomoć plesnih pokreta želimo da ispričamo.

Ideja modernog baleta jeste kreacija složenog umetničkog dela: prenošenje i razumevanje estetskog jezika kroz pokret. Jedno od najpoznatijih plesnih tamičenja današnjice jeste SYTYCD (So You Think You Can Dance), gde je pored hip-hopa, stepa i brojnih drugih plesnih stilova, jedan od najzastupljenijih plesova upravo moderan balet.

Isti može biti veoma netipičan, koreografije su neretko na rubu agresije, pune naglih pokreta( jedan od primera ovog plesa jeste koreografija iz spota Chandelier od Sie, gde je glavna zvezda jedanaestogodišnja balerina Maddie Ziegler), katkad izgledaju i neartikulisano, ali su zapravo vrlo precizno smišljene. Moderan balet generalno je slobodniji od ostalih plesova i poziva na kreativnost. I dok, kada je reč o klasičnom baletu, mnoge žene zamišljaju sebe u ulozi Crnog ili Belog labuda— moderan balet je sjajna spona dva u jednom, gde se može izgledati nežno, lepršavo i nadasve ženstveno, ali i izraziti agresivna strana ličnosti.

Beneficije modernog baleta su beskrajne; počev od posebnih vežbi zagrevanja koje prethode plesu i vrlo su slične klasičnom baletu (pokreti kao što su pas de bourrée, plié, relevé... ), ali daleko manje zahtevne od klasičnog baleta i prilagodljive različitim godištima, iskustvu, telesnoj građi. Za bavljenje modernim baletom potrebno je imati samo beskrajnu, istinsku ljubav prema plesu, treba umeti osetiti emociju i preneti je kroz koreografiju. Neke od brojnih prednosti modernog baleta su i te što devojke zaista postaju svesne svoga tela, koordinacije, svog držanja, ali i najskrivenijih tajni svoga bića. Takođe, moderan balet može se plesati solo, u duetu ili većoj grupi.

Opcije pri izboru muzike su nepresušne, jer je reč upravo o savremenom plesu, stoga su koreografije prilagodljive bilo kojoj modernoj numeri. Od Adele Rollin In The Deep, preko hita Miley Cyrus Wrecking Ball, do muzike Birdy ili Cocorosie.

Kao i svaki vid umetnosti, moderan balet pomaže da kanališemo i oslobodnimo najdublje emocije kroz igru, soptveno telo, pokret. U savremenom baletu presudan je i izraz lica dok plešemo— jer, shodno tome da li plešemo uz tužnu, setnu, romantičnu, energičnu pesmu, osim pokretom tela, facijalnim ekspresijama takođe ispoljavamo trenutnu emociju— sreću, bezbrižnost, bol, bes, nemir, spokoj…

moderanbalet2female dancer posing in studio

contemppp.jpg

Photo credit: http://www.pinterest.com

Tekst: Milica Žikić Herder @milherder

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s