Omiljene Pin Up dive

Ove raskošne žene nisu samo poželjna lica enormnog seksepila – one su hrabri, samosvesni i vanvremenski seks simboli sa stavom.

Bettie Page

Zanosna plavooka brineta, poznatija i kao Pin-Up Queen, svakako je jedna od najuticajnijih žena u pin-up istoriji. Započela je, najblaže rečeno, apsolutnu seks revoluciju. U vreme kada je samo mali deo otkrivene ženske kože prouzrokovao ubrzano lupanje srca—Bettie Page otkrila je sve. Njene fotografije sa prikazom fetišizma i ostalih tabu tema tadašnjice, ostavile su mušku publiku u potpunom pozitivnom šoku. Bettie je jedna od prvih ponela i laskavu titulu zečice meseca magazina Playboy, a njen zaštitni znak –  crna kosa i kratke, debele šiške— i dan danas su inspiracija emancipovanim ženama širom sveta.

Bettie PAGE.jpg

Dita Von Teese ili Black Swan Dita

Nekada davno osvojila je Marilyna Mansona, a ubrzo nakon toga još mnoga muška srca širom planete. Dita Von Teese je moderna seks ikona i sofisticirana gothic kraljica. Ono što prvo pada na pamet pri pomenu imena ove boginje porcelanskog tena – jesu fetiš, glamur i donji veš (kao i nedostatak istog). Von Teese dobro je poznata i po svojoj opsednutosti bioskopom četrdesetih godina kao i klasičnim retro stilom, dok joj je jedan od idola čuvena Betty Grable. Dita je dugi niz godina trenirala balet, što joj je kasnije pomoglo u karijeri burleske. Bez obzira na to da li gledamo njen ples ili kupanje u ogromnoj čaši martinija, Dita Von Teese bez sumnje, ne prestaje da nas ostavlja bez daha.

Dita 1.jpg

Veronica Lake

Pored vintage fotošutova, jedinstvena pin-up zavodnica takođe je i popularna glumica crno-belog filma. Lake(jezero), njeno je umetničko prezime koje koristi kao aluziju na svoje prodorne kristalno-plave oči. Veronica je poznata po zlatno-plavoj valovitoj ’peek-a-boo’ frizuri sa dugačkom šiškom koja pada preko jednog oka. Mnoge žene širom Amerike četrdesetih godina pokušavale su da oponašaju ovu popularnu frizuru. Osim po briljantnoj glumi, šarmantna diva poznata je i po stečenoj reputaciji osobe sa kojom je teško sarađivati— što je doprinelo da njena karijera ne potraje duže od decenije.

vlake

Rita Hayworth

Kada je reč o najslavnijim pin-up devojkama ikada, nemoguće je zaboraviti prekrasnu Boginju Ljubavi (Goddess of Love )— Ritu Hayworth. Ova drska crvenokosa ukrotila je mnoge muškarce u svoje vreme, a nadaleko je poznata i po svojoj eksplozivnoj seksualnoj harizmi na ekranu, u filmovima između 1930. i 1940. godine, kao što su Strawberry Blonde, Gilda i Cover Girl. Rita je bila, i još uvek je ogromna inspiracija mnogih današnjih umetnika i modela, kao i savršen uzor ženskoj populaciji. Ovom svetu bi, sasvim sigurno koristilo još žena kao što je bila Hayworthova.

rita

Jayne Mansfield

Likom neodoljivo podsećajući na Marilyn Monroe, jedna  od najglamuroznijih pin-up devojaka—  Jaine Mansfield—  mnogo je više od tipične plave lepotice. Njeno najsjajnije vreme bilo je pedesetih, dok je njena pojava u Playboyu načinila seks simbolom par ekselans. Talenat, raskošni kostimi i nesvakidašnje obline pomogli su joj da postane jedna od najpoznatijih filmskih zvezda svog vremena donevši joj i Zlatni globus 1957. godine.

jayne

Tekst: Milica Žikić

Photo credit: http://www.pinterest.com

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s