Veza na daljinu – DA ili NE?

 “Ukoliko želite da živite zajedno, prvo morate da naučite da živite odvojeno.”

Pre nego što se upustite u beskonačnu avanturu veze na daljinu, iskreno odgovorite same pred sobom na sledeća pitanja: Da li znate tačno zašto to radite? Da li vaša veza ima budućnost, cilj? Da li ste do ušiju i preko glave zaljubljene? Da li ste strpljive? Da li verujete svom partneru 101%? Da li sebe ne možete da zamislite ni sa jednom drugom osobom u datom trenutku? Da li vam srce govori da radite pravu stvar? Ukoliko je makar jedan odgovor na neko od ovih pitanja ne, zaboravite vezu na daljinu i ovaj tekst. Ukoliko su svi odgovori potvrdni, imate snažnu bazu za početak nečeg divnog.

Za vezu na daljinu potrebne su vam želja, volja, beskrajna ljubav i ludačka hrabrost. I pre svega, postoji nekoliko stavki sa kojima treba da raščistite. Prvo same, zatim i sa partnerom. Neće biti lako, neće biti idilično, neće biti kao na filmu – ali biće vredno.

Vremenska razlika

Ovo je detalj koji će se na prvi pogled možda činiti minornim, ali je veoma važan, pogotovo ako je vremenska razlika velika – ukoliko živite na različitim kontinentima, razlika može da bude 6, 9 sati, i više. To često može biti prepreka, ako ni zbog čega drugog, onda iz tehničkih razloga. Spavate u različito vreme, radite u različito vreme, funkcionišete u različito vreme… Nekada će se činiti da je sve okrenuto naglavačke, ali moguće je uskladiti se, samo je potrebno da to zaista želite.

Novac

Bez obzira na to koliko daleko živite od partnera, biće vam potreban određeni budžet. Avionske, autobuske, vozne karte i ostali troškovi puta, neminovni su kada je reč o vezi na daljinu. Radite, štedite – i nikada ne posustajte. Znajte da će se vaš napor isplatiti i da je vredno, jer su trenuci provedeni sa osobom koju volite kao i uspomene koje zajedno gradite neprocenjivi.

Poverenje

Ključna stvar. Morate, u svakom trenutnku, da verujete svom partneru. Čak i ukoliko se ne javlja svakog trenutka, ne odgovara na mejlove momentalno, ukoliko se zabavlja bez vas ili provodi vreme okružen drugim devojkama, morate da ga pustite. Morate da ga ostavite da uživa u trenutku, u svojoj sadašnjosti, u svom životu u kome vi trenutno niste fizički prisutni – morate da ga  rasteretite svih stega i da imate potpuno poverenje u njega. Što je najbitnije, na taj način rasteretićete i sebe.

Socijalne mreže

Socijalne mreže su, kao i sama veza na daljinu – mač sa dve oštrice. U nekim trenucima skype, facebook, instagram, mail… biće vam najbolji (nekada i jedini, prijatelji), dok će vas u drugim trenucima potpuno izluđivati. Ipak, naterajte sebe da internet igra samo pozitivnu ulogu u vašoj vezi, i ne pridajte mu više značaja nego što je to potrebno.

Sposobnost da budete sami

Ukoliko vam je neko konstantno potreban da biste se osećale ispunjeno,  ukoliko vam je neophodna stalna fizička bliskost i prisutnost druge osobe, suvišno je reći – veza na daljinu možda i nije najbolji izbor za vas. Takođe, važno je da vaša sreća ne zavisi isključivo od vašeg partnera i vaših očekivanja od njega. Ali, bez obzira na sve, zapamtite da ste vi i vaš partner na istoj strani, u istom timu – stoga budite jedno drugome najveća podrška, makar i preko okeana.

Uticaj okoline

Vaši prijatelji i porodica imaće nepotrebno mišljenje o vašoj vezi na daljinu (kao i o razlozima zašto ona, najverovatnije, neće uspeti). Ovakva vrsta negativizma vam ne treba, te sve što kažu ne primajte k srcu. Njihove reči neka vam na jedno uvo uđu, a na drugo izađu, jer, bez obzira na to koliko misle da znaju – oni zapravo nemaju pojma. Samo i jedino vi znate šta osećate, stoga zaboravite sve razloge zbog kojih veza na daljinu ne bi uspela, i fokusirajte se na one zbog kojih će sigurno uspeti.

Optimizam

Sve mane pretvorite u prednosti. Nedostajanje i prazninu konvertujte u čežnju i uzbuđenje. Odsutnost partnera shvatite kao način da vam bude još bliži srcu, da ga volite sve jačim intenzitetom i da ga se nikada ne zasitite.

Takođe, budite kreativni. Svakodnevno pronalazite zanimljive načine komunikacije, i začinite je nesvakidašnjim gestovima, detaljima, iznenađenjima. Neka veza na daljinu bude samo igra kroz koju ćete pokušati da prođete što bezbolnije.

Ljubav

Ova stavka se uopšte ne dovodi u pitanje, već se podrazumeva kao primaran razlog zbog koga ste se uopšte i odlučile na ovakav korak.

Obostrani trud

Da bi bilo koja vrsta odnosa – bilo da je reč o vezi, prijateljstvu ili nečemu trećem – mogla da opstane , potrebno je da se obe strane podjednako i neprekidno trude. Naposletku, da li i druga strana oseća isto što i vi? Ako je odogovor  da, onda ste na pravom putu da imate idiličnu vezu na daljinu, punu avanture, uzbuđenja, neizvesnosti i strasti.

Ako se, ipak, premišljate, ukoliko niste stoprocentno sigurni da je veza na daljinu ono što želite, zaboravite. Potpuno zaboravite, istog trenutka odustanite, let it go. Uštedite sebi dragoceno vreme, energiju i trud.

couplee

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s